A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
FM Földügyi és Térinf. Főo.
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Földminõsítés PDF Nyomtatás E-mail
2010. január 06.

Tudnivalók a földminõsítéssel kapcsolatos eljárásról:

A földminõsítés az az eljárás, amelynek során a termõföldek minõségi osztálya és kataszteri tiszta jövedelme (aranykorona értéke) megállapításra kerül. A termõföldek egytõl nyolcig terjedõ minõségi osztályát osztályba sorozással kell megállapítani. Az osztályba sorozás osztályozási vidékenként (becslõjárásonként) és településenként kijelölt mintatérhálózat alapján történik. A termõföld kataszteri tiszta jövedelmét a minõségi osztály, a kataszteri tiszta jövedelmi fokozat és a területnagyság figyelembevételével kell meghatározni.

A földminõsítéssel kapcsolatos feladatok végrehajtását (mintaterek elhelyezése, megközelítése, osztályba sorozási munkák) az érintett ingatlan tulajdonosa tûrni köteles.

A termõföld minõségében akkor következik be változás, ha annak nyilvántartott minõsége valamilyen okból (erózió, talajjavítás stb.) tartósan megváltozott. Amennyiben a termõföld nyilvántartott minõsége a mûvelési ággal egyidejûleg változott meg, csak a mûvelési ág változást kell bejelenteni.

A földek minõségi osztályát (kataszteri tiszta jövedelmét) nem mûvelési ág változásból eredõ földminõség változás esetén a földhivatal megváltoztathatja, ha az ingatlan-nyilvántartás adatai és a valóságos állapot között legalább két minõségi osztály különbözet, vagy hektáronként 8 aranykorona eltérés állapítható meg.

 
Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
FM
BFKH FTFF (FÖMI)
NKP Nonprofit Kft
MePAR
GNSSNET

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2017 FM FF