A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
A projekt célokról röviden PDF Nyomtatás E-mail
2011. április 04.

A TakarNet24 projekt eredményeképpen megvalósításra kerül a földügyi szakág új adatszolgáltatási rendszere a Földhivatal Online, amely biztosítani fogja a leggyakrabban igényelt földügyi adatok széles körben történõ elérhetõségét, az állampolgárok számára is.
A projekt keretében az egyik alapvetõ célkitûzés volt, hogy a 0-24 órában üzemelõ új rendszernek rendelkeznie kell a jelenleg mûködõ TakarNet rendszer funkcionalitásával az új hardver és szoftver infrastruktúrára alapozva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi, regisztrált TakarNet felhasználók (közigazgatási intézmények, bankok, önkormányzatok, közjegyzõk, bíróságok, nyomozó hatóságok, ingatlanforgalmazó cégek stb.)  a korábbi években már megszokott szolgáltatásokat ezután 0-24 órában vehetik majd igénybe. Az általuk megismert felhasználói felület sem változik meg, de a szolgáltatások bõvülnek a jelen projekt keretében megvalósult térképi keresõ modullal.
A projekt másik fontos célkitûzése, hogy a jelenleg csak regisztrált felhasználók számára elérhetõ elektronikus földhivatali szolgáltatásokat magánszemélyek is igénybe tudják venni interneten, a kormányzati portálon elérhetõ központi Ügyfélkapun keresztül. Az Ügyfélkapun keresztül belépõ felhasználók, állampolgárok számára egy új, felhasználóbarát felület készült tekintettel a belépés és díjfizetés sajátosságaira is. A központi Ügyfélkapun belépõ felhasználók azonosítása után a rendszer többféle ingatlan keresési lehetõséget kínál, majd a kérdéses ingatlant megtalálva az adatszolgáltatás típusa (különbözõ tulajdoni lap másolat, térképmásolat stb.) is kiválasztható. Az adatszolgáltatási termék letöltése elõtt az ügyfél a fizetést az OTP fizetési rendszerén keresztül tudja lebonyolítani.

fho

A felületek kialakítása során törekedtünk a könnyen átlátható és egyszerû használatra. Az ingatlan azonosítása természetesen helyrajzi szám ismeretében a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresés is megoldott. A cím alapján történõ keresés esetleg több ingatlanra is eredményes, ezek a képernyõn listázásra kerülnek.
A térképi keresõ modul célja, hogy az alkalmazás rendelkezzen egy olyan keresési eljárással is, ami biztosítja a helyrajzi szám ismerete nélkül az ingatlan egyszerû és gyors kiválasztását. A keresés folyamata különbözõ méretarányú interaktív térképek alkalmazásával valósul meg. A keresési szolgáltatás ingyenesen vehetõ igénybe.
A Földhivatal Online  következõ termékeket szolgáltatja az Ügyfélkapun belépõ ügyfelek részére:

  • Tulajdoni lap elsõ része (havonta 20 db ingyenes)
  • E-hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Nem hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Térképmásolat (nem hitelesített)

Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott, elektronikusan hitelesített ún. e-hiteles tulajdoni lap másolat csak elektronikus formában rendelkezik bizonyító erõvel, kinyomtatva, papír formátumban nem minõsül hiteles, bizonyító erejû dokumentumnak.

 
Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF