Advertisement
Advertisement
Osztatlan tényfeljegyzés kérelem... PDF Nyomtatás E-mail
2021. június 23.
A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény (Foktftv.), valamint a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet hatálya kiterjed minden, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) szerinti mező- és erdőgazdasági hasznosítású földre.

Mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld: a föld fekvésétől (belterület, vagy külterület) függetlenül valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő és fásított terület művelési ágban van nyilvántartva. Ezen kívül azok a művelés alól kivett területként nyilvántartott földrészletek, amelyekre az ingatlan-nyilvántartásban Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület jogi jelleg van feljegyezve.

Nem terjednek ki a szabályok azokra az – egyébként a Földforgalmi törvény szerint földnek minősülő – ingatlanokra, melyek kivett megnevezésű alrészletet is tartalmaznak. Ezen szabály alól kivételt képeznek a kivett utak, árkok, kivett csatorna alrészletek. Szintén nem vonatkoznak a törvény szabályai a tanyaként nyilvántartott területekre, valamint azon zártkerti területekre, melyek nem minősülnek mező- vagy erdőgazdasági hasznosításúnak.

Az ingatlan megosztására irányuló eljárást bármely tulajdonostárs kezdeményezheti. Ehhez kapcsolódóan a kérelmet az ingatlanügyi hatósághoz kell benyújtani.

A kérelem nyomtatvány letölthetö word és pdf formátumban is a Nyomtatványok menüpont Ingatlan-nyilvántartás szekciójából, illetve az alábbi ikonokra kattintva:

Ingatlan-nyilvántartási kérelem a 2020. évi LXXI. törvény szerinti
folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzése iránt

  word      pdf

A kérelemben főszabály szerint csak egy földrészlet jelölhető meg, benyújtását követően pedig adattartalma nem módosítható. Egy kérelemben kizárólag a Foktftv. 7.§ (2) bekezdésében foglaltak szerinti, speciális csere kezdeményezése esetében jelölhető meg több ingatlan. Erre az esetre akkor kerülhet sor, ha a tulajdonostársak több – azonos település, vagy ugyanazon járáshoz tartozó és egymással szomszédos települések közigazgatási területéhez tartozó – ingatlan megosztásában érintettek, és az egyezségben megállapodnak az egyes tulajdonostársak több ingatlanban fennálló tulajdoni hányadainak egy ingatlanként történő kijelölésében.

A tényfeljegyzéssel kapcsolatos hirdetmények a kormányzati portálon a https://hirdetmenyek.magyarorszag.hu/ lapon találhatók.

 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF