Advertisement
Advertisement
Zártkerti ingatlanok átvezetése PDF Nyomtatás E-mail
2016. december 20.
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) a zártkerti ingatlanokat érintően is a földekre vonatkozó szabályok alkalmazását írja elő. Mivel a zártkerti ingatlanok nem kezelhetők azonos módon a földekkel, a tulajdonosok részéről határozott igényként jelent meg a zártkertekkel kapcsolatos különös szabályok megalkotása. Ennek érdekében az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) 2015. május 2-ától hatályos 89/A. §-a lehetőséget biztosít arra, hogy a tulajdonos 2016. december 31-ig kezdeményezhesse zártkerti ingatlana művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését, akár annak csak egy meghatározott részére is.
Az Inytv. 89/A. §-a szerinti zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás díjmentes.
Javasolható a tulajdonosoknak, hogy a kérelem benyújtását megelőzően előzetesen tájékozódjon az adóhatóságnál (telekadó), illetve az építésügyi hatóságnál (beépíthetőség) a művelési ág változás esetleges következményeiről.
Az Országgyűlés által elfogadott törvény a kérelem benyújtásának határidejét 2017. december 31-ig meghosszabbította.
A zártkerti ingatlan tulajdonosának kérelmére, a végrehajtási rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén, megelőző engedélyezési eljárás nélkül átvezethető az ingatlan művelési ága művelés alól kivett területként, s ennek eredményeként a zártkerti ingatlanok nem esnek a Földforgalmi tv. szerinti föld, valamint a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (Tfvt.) szerinti termőföld kategóriába.
Ebben az esetben a termőföldnek minősülő zártkerti földrészlet művelési ága a termőföld más célú hasznosítása nélkül változtatható meg kivett megnevezésűre, vagyis ez nem jelenti ténylegesen a termőföld más célú hasznosítását. 
 
Az Inytv. módosítása során nem volt jogalkotói cél, hogy – a művelési ág változási eljárást megelőzően – a termőföldek igénybevétele esetére irányadó földvédelmi engedélyezési eljárást le kelljen folytatni.
Az Inytv. végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet (Inyvhr.) 50. § (1) bekezdése f) és g) pontjai értelmében a zártkerti földrészlet kivett megnevezése lehet „zárkerti művelés alól kivett terület” vagy „zártkerti művelés alól kivett terület úgy, hogy mellette feltüntetésre kerül a fennálló épület fő rendeltetésének jellege is.
Az Inyvhr. 50/D. § alapján, ha az 50. § (2) bekezdés f) vagy g) pontjában meghatározott művelési ágak szerint nyilvántartásba vett ingatlanra épület feltüntetése iránti kérelem kerül benyújtásra, a kérelem tartalmára és a kérelemhez csatolandó okiratokra az épület feltüntetésére vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy az ingatlan művelés alól kivett megnevezését az 50/C. § (2) bekezdése szerinti tartalommal kell nyilvántartásba venni.

 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF