A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
FIG-FAO nemzetközi szimpózium PDF Nyomtatás E-mail
2012. október 18.

Az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala és a Nemzetközi Földmérõ Szövetség, FIG 7. Bizottsága közös szervezésében, amely a két világszervezet hosszú távú munkakapcsolatán alapul, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, a VM Földügyi és Térinformatikai Fõosztály és a Földmérési és Távérzékelési Intézet támogatásával került megrendezésre az „Állami tulajdonú mezõgazdasági földek és egyéb ingatlanok kezelése, hasznosítása a rendszerváltó országokban” elnevezésû nemzetközi szimpózium Budapesten 2012. szeptember 20-21. között.

Az állami tulajdonban lévõ mezõgazdasági és egyéb ingatlanok kezelése, hasznosítása fontos feladat mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban, hiszen ez a tevékenység jelentõs hatással van a gazdasági fejlõdésre és megvalósítja az állam földügyi politikáját. Ez a tevékenység különösen fontos a rendszerváltó közép- kelet európai és az ázsiai országokban, ahol a rendszerváltás elõtt a mezõgazdasági, ipari és egyéb ingatlanok többsége állami tulajdonban volt. A rendszerváltást követõen, az érintett országokban, nagyméretû privatizációt hajtottak végre, de számos országban a mezõgazdasági földek, ingatlanok többsége állami tulajdonban maradt és az állam, mint többségi tulajdonos továbbra is nagy szerepet játszik abban, hogy a föld ingatlanokat lehetõ legjobban, korrupció mentesen hasznosítsa, szolgálva az ország és az egész társadalom gazdasági, szociális és egyéb érdekeit. 

Az ENSZ, különösen a FAO támogatja az e témákban szervezett szakmai eseményeket és a hatékonyság érdekében több szakmai világszervezettel, mint FIG, tart munkakapcsolatot, remélve, hogy jó megoldások alkalmazásával, segítségével hozzájárulhatnak a szegénység leküzdéséhez és az élelmiszer ellátás biztonságának javításához.
A konferencia témájának fontosságát bizonyítja, hogy 30 ország több mint 100 szakembere regisztrált, képviselve nemcsak a közép-kelet európai régió országait, hanem a világ csaknem mindegyik kontinensét, fejlett, fejlõdõ országokat egyaránt.

A rendezvényt Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezõ ország nevében és üdvözölte a résztvevõket. A nyitóbeszédet Fernanda Guerrieri asszony a FAO helyettes igazgatója és a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatal vezetõje, majd Gerda Schennach asszony, a FIG 7. Bizottság elnökhelyettese folytatta. A szimpóziumon részt vett és elõadást tartott a FAO római központjának osztályvezetõje Paul Munro Faure úr és több, a témának nemzetközileg elismert szakembere.



 
2

A megjelent országok szakértõi több mint 20 elõadással járultak hozzá a rendezvény magas szintû színvonalához, bemutatva saját gyakorlatukat, projektjeiket és a témában kialakult véleményüket. Az elõadásokat szakmai viták egészítették ki, ahol fontos szempont volt, hogy résztvevõk egymástól tanuljanak, kicseréljék tapasztalataikat és a megszerzett új tudást a jövõben munkájuk során kamatoztassák.

A szimpózium fõbb témái:

  • Kihívások az állami tulajdonú föld- ingatlan tulajdonok menedzsmentje kapcsán
  • Az államok földügyi politikájának segítése az ENSZ/FAO irányelvek,program támogatásával (Voluntary Guidelines on the Governance of Tenure of Land, Fisheries and Forests in the context of National Food Security)
  • Az állam földügyi politikája, végrehajtása
  • Intézményi kérdések a hatékony menedzsment megvalósítása érdekében
  • A kataszter és földügyi igazgatás szerepe a földügyi politika megvalósításában
  • Privatizációs és hasznosítási kérdések
  • A köz- és magánszféra lehetséges együttmûködése
  • Az állami földalap, földbank szerepe 

Az elõadásokat szakmai viták egészítették ki a egymás tapasztalatainak megismerése érdekében, amelyek segíthetik a jövõbeni az ilyen irányú tevékenységet a különbözõ országokban. Természetesen minden ország más, nincs egyetlen recept, a jó gyakorlat, megoldások kiválasztásában figyelembe kell venni a szakmai, történelmi hagyományokat is, mert egy tevékenység akkor lehet sikeres, ha azt a társadalom elfogadja.    

r1

 
r2

A szakmai programot egy jó hangulatú közös vacsora és a szimpózium zárásaként egy parlamenti látogatás egészítette ki. A külföldi résztvevõk pozitív visszajelzése az eredményes szervezést és a konferencia hasznosságát bizonyította. Egy ilyen sikeres nemzetközi rendezvény nemcsak szakmai hírünk növelését jelenti, hanem hozzájárul Magyarország pozitív megítéléséhez, hiszen a résztvevõk közül többen most jártak elõször hazánkban.

Az elõadások angol nyelven elérhetõk a szakmai program kiválasztott elõadására kattintva.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF