Advertisement
Advertisement
Energetikai tanúsítvány nélkül... PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 29.

Tanúsítvány nélkül is bejegyzik az adásvételt, vagyis az épületek energetikai tanúsításának hiánya jelenleg nem lehet akadálya a tulajdonosváltás földhivatali bejegyzésének - nyomatékosította lapunk számára Borsay Tamás, Budapest Fõváros Kormányhivatalának Földhivatala vezetõje. A vonatkozó rendelet valóban szól a mentességekrõl és azokról az esetekrõl, amikor a tanúsítást energiafogyasztási számlák és tervrajzok alapján, esetleg becsléssel végzik el. Eszerint a tanúsítvány elkészítésérõl a tulajdonos gondoskodik, és azt legkésõbb a szerzõdéskötésig a vevõnek átadja. Az anyagot és a kapcsolódó dokumentációt tíz évig a tanúsító is megõrzi. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény tételesen felsorolja, mit kell tartalmaznia egy adásvételi szerzõdésnek a bejegyzéshez. Mivel az energiatanúsítvány nem szerepel a listán, a hivatal nem ellenõrizheti és nem követelheti meg azt. Bizonyos szakmai állásfoglalások kapcsán Borsay Tamás leszögezte: ez nem a földhivatal „álláspontja”, hanem jogszabályi elõírás. Megfogalmazása szerint annak persze nincs akadálya, hogy az adásvételi szerzõdés mellékleteként az energiatanúsítványt is csatolják a földhivatali beadványhoz.

Annak kapcsán, hogy az adásvételkor elvben kötelezõ energiatanúsítványok elkészítése komoly ellentmondásokkal terhelt, a hivatalvezetõ úgy vélte: szankciókkal bizonyára több dokumentum jönne létre ténylegesen is. Szintén értelemszerû megoldást jelenthet, ha az energiatanúsítvány is felkerülne a bejegyzéshez kötelezõen benyújtandó dokumentumok sorába. Ám a hivatal jogalkalmazóként e kérdésben nem kíván véleményt formálni, javaslatot tenni.
Ha azonban egy törvénymódosítás nyomán ez mégiscsak kötelezõvé válna, a hatóság akkor is csak az okirat rendelkezésre állását, vagy annak hiányát vizsgálhatná - szögezte le. A minõsítések szakmai korrektségét akkor sem lehetne a földhivatalokra bízni - tette hozzá.
Büki Gergely akadémikus szakmai szempontból tartja vitathatónak az energiatanúsítványok jelenlegi rendszerét. Úgy véli, e helyett komplex rendszerek auditálására lenne szükség.

Megjelent a Népszabadság 2012. június 22-i számában

 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF