A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Él-e még a mérés mûvészete? PDF Nyomtatás E-mail
2009. június 30.

Az elmúlt 30 évben jelentõsen megváltoztak a geodéziai mérési módszerek. Ma a földmérõ eszközei automata mérõberendezések; az eredmény már nem szemének élességén múlik. „Mérni oly egyszerû – csak nyomd meg a gombot!” Ez a gyártók által alkalmazott kedvelt hirdetési jelszó. Ugyan nem tudjuk mi zajlik az eszközeink belsejében, de az adatgyûjtés egyszerûbb és sokkal hatékonyabb, mint az elmúlt évtizedekben volt. Automatikus az adatok áramlása, a teljes adatkezelési és a számítási eljárás is. Akkor hát létezik-e még a mérés mûvészete, szükség van-e még rá?

A kérdést a svájci Prof. Dr. Ing. Rudolf Staiger, a FIG 5. Bizottságának elnöke tette fel elõadásában a 2009. május 3-8. között megrendezett FIG Munkahéten Eilatban, Izrael.

Ahhoz, hogy e kérdést megválaszoljuk, bemutatjuk elõször a földmérés különféle korszakait, és gondosan elemezzük õket. Az adatgyûjtés ugyan sokkal egyszerûbb lett, de ez nem azt jelenti, hogy a méréseink hibátlanok. Vajon azt sem jelenti, hogy irányíthatjuk a teljes mérési eljárást? Maradnak-e még hibák az adatainkban? Hogyan végezzük méréseinket, hogy ne legyenek rejtett kiugrások, vagy jelentõs, rendszeres eltérések? Meg tudjuk-e becsülni, mekkora az általános pontosságunk és szabatosságunk?
A mérés mûvészete még létezik, de nem azonos a hagyományossal. Nagyon általánosan fogalmazva: a teljes mérési folyamat sikeres megtervezésén és irányításán múlik. Hogy ez mit jelent, részletesen elmagyarázzuk. Bizonyára sokkal többet, mint csupán „nyomni a gombot”. 

Csak nyomd a gombot - avagy él-e még a mérés mûvészete?

Prof. Dr. Ing. Rudolf Staiger 
FIG Munkahét, Eilat, Izrael, 2009. május 3-8.

A teljes elõadás letöltése PDF formátumban magyar nyelven:
Csak nyomd a gombot - avagy él-e még a mérés mûvészete?

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 18 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF