A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Elérhetõ az E-hiteles tulajdoni l... PDF Nyomtatás E-mail
2008. május 22.

Új elektronikus földhivatali szolgáltatás indult  2008. május 19-én,  az e-hiteles, vagyis elektronikusan hitelesített  tulajdoni lap másolat szolgáltatás, elsõ lépcsõben a TakarNet országos földhivatali számítógépes hálózat felhasználói számára. Ez ma már több mint 8000 felhasználót jelent, bankokat, közjegyzõket, ügyvédeket, közigazgatási intézményeket, önkormányzatokat, ingatlan irodákat, tervezõ cégeket stb.

E-hiteles tulajdoni lap másolat elektronikus okirat

Az e-hiteles okirat (tulajdoni lap másolat és térképmásolat) olyan on-line, elektronikus okirat, amelyen szerepel a szolgáltató hitelesítõ záradéka (tanúsítvány) és a szolgáltató fokozott biztonságú elektronikus aláírásával hitelesíti és elhelyezi rajta idõbélyegzõjét. Az e-hiteles okirat nemcsak tájékoztató jellegû, hanem bizonyító erejû is, de nem minõsül közokiratnak. A szolgáltató a tanúsítványával és intézményi elektronikus aláírásával azt igazolja, hogy az e-hiteles okirat az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból származik, és tartalma az idõbélyegzõ által jelzett idõpontban megegyezett az ingatlan-nyilvántartási adatbázisban elektronikus formában rögzített hatályos adatokkal.

A fenti követelményeknek megfelelõ e-hiteles okirat hitelesített dokumentum, és az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény szerint megfelel az írásba foglalás követelményeinek. Az e-hiteles okiraton elhelyezett idõbélyegzõ tanúsítja, hogy az idõbélyegzõben feltüntetett idõpontban az e-hiteles okirat létezett, azt a szolgáltató a feltüntetett idõpontban elektronikusan aláírta, ezáltal tanúsítva, hogy a feltüntetett idõpont óta nem változott meg az abban rögzített elektronikus adat.

Az e-hiteles okirat kizárólag az e-Szignó programmal ellenõrizve és elektronikusan — számítógép képernyõjén — megtekintve bizonyító erejû. Kinyomtatva, papír formátumban nem minõsül hiteles, bizonyító erejû dokumentumnak. Csak elektronikus formában ellenõrizhetõ a hitelessége, csak ekkor bír bizonyító erõvel. Az e-hiteles tulajdoni lap szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználónak rendelkeznie kell az e-Szignó program használatára való jogosultsággal. Az e-Szignó kereskedelmi termék, az elektronikus aláírások ellenõrzéséhez azonban ingyenesen használható, letölthetõ közvetlenül készítõjétõl. Az e-hiteles tulajdoni lap szolgáltatásról további részletes információ a TakarNet felhasználói kézikönyvben, a www.takarnet.hu webhelyen található.

A szolgáltatás díja: e-hitelesítési költség 800.- Ft + áfa ingatlanonként, díjkedvezménnyel rendelkezõ ügyfelek számára 40.- Ft + áfa ingatlanonként, amely az egyéb lekérdezési díjakon felül fizetendõ.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 13 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF