A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
INSPIRE: jobb minõségû téradato... PDF Nyomtatás E-mail
2007. február 15.

INSPIRE: területi információs infrastruktúra, jobb minõségi térinformatikai adatok

Harmadik, utolsó olvasatban fogadta el az Európai Parlament az INSPIRE nevû térinformációs projektet létrehozó jogszabályt, miután arról sikerült megegyezni a tagállamok képviselõivel. Az INSPIRE a tagállamok meglévõ környezeti adatait tenné összehasonlíthatóbbá és világosabbá, s így uniós EU-szinten is értelmezhetõvé. A javaslat kiterjed a környezet állapotának (többek között a levegõ, a talaj és a természeti táj) ellenõrzéséhez szükséges információkra is.

Európának jobb térképi információra van szüksége közös politikánk támogatásához, különös tekintettel a környezetvédelemre. Ennek érdekében INSPIRE néven 2009-re új adatbázis készül. Az Európai Parlament az Európai Tanáccsal közösen olyan intézkedést hozott, amely lehetõvé teszi az adatmegosztást az Unió területén anélkül, hogy veszélyeztetné az egyes tagállamok magas szintû nemzeti szolgáltatásait.

Az INSPIRE-rõl szóló jogszabályt kedden, február 13-án kézfelemeléssel fogadta el végleg az Európai Parlament.
 
„Az Európai Bizottság által 2004 júliusában elfogadott javasolt irányelv célja, hogy jogi keretet teremtsen egy Európai Területi Információs Infrastruktúra létrehozásához és mûködéséhez a közösségi politikák kidolgozásának, megvalósításának, ellenõrzésének és értékelésének céljára valamennyi szinten, valamint a nyilvánosság tájékoztatására” – áll a Frieda Brepoels (néppárti, belga) által jegyzett jelentés indokolásában. Az INSPIRE azzal a céllal indult, hogy összegyûjtse és továbbfejlessze a tagállamok térinformatikai és területi adataira (mint ûrfelvételek, hõmérséklet, csapadékmennyiség) vonatkozó szabványokat az EU-s intézkedések tervezése és megvalósítása érdekében a környezet, közlekedés, az energia és a mezõgazdaság terén. Ettõl azt várjuk, hogy közérthetõbbé váljanak az árvizek, a lég- és vízszennyezõdés okozta problémák, amelyek nem ismernek országhatárokat.
 
„Az INSPIRE központi célkitûzése több és jobb területi adat elérhetõvé tétele a tagállamokban valamennyi szinten a közösségi politikaalkotás és a közösségi politika megvalósítása számára.  Az INSPIRE a környezetvédelmi politikára összpontosít, de felhasználható és a jövõben kiterjeszthetõ más ágazatokra is, így például a mezõgazdaságra, a közlekedésre és az energiaszektorra.”
 
A parlament elsõ, illetve második olvasatban 2005 júniusában, illetve 2006 júniusában fogadta el a jogszabályt, azonban a tagállamokat képviselõ Tanács nem tudta elfogadni az összes módosítást, így egyeztetõ bizottságot hívtak össze. Akkor nyitott kérdés maradt a szellemi termékek tulajdonjoga, a téradatok megosztásának korlátozása és az állami intézmények pénzügyi életképessége. Ezeket végül 2006 novemberében sikerült megoldani és sor került a javított változat beterjesztésére.
 
Az itt létrejött megállapodás lényege egyrészt, hogy „a tagállamoknak általában véve ingyenesen elérhetõvé kell tenniük a területi adathalmazok keresését és megtekintését biztosító szolgáltatásokat”, másrészt pedig, „a tagállamok azon joga, hogy a bizalmas jellegre hivatkozva korlátozzák az információhoz való hozzáférést összhangban lesz a környezettel kapcsolatos, nyilvános információhoz való hozzáférésrõl szóló århusi egyezménnyel”. Az egyeztetett szöveg többek között kimondja, hogy az INSPIRE nem érintheti az állami hatóságok létét vagy szellemi termékre vonatkozó tulajdonjogát.

Forrás: Európai Parlament honlapja

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF