A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Részarány megszüntetése PDF Nyomtatás E-mail
2014. április 23.
2012. december 29-én hatályba lépett a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 405/2012. (XII.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely nagy mértékben megváltoztatta a részarány földek megosztásával kapcsolatos földhivatali eljárást. A Rendelet megalkotásának célja, hogy a tulajdoni hányadok önálló ingatlanná alakítására irányuló eljárás jogszabályi feltételeinek egyszerűsítésével, könnyítésével felgyorsítsa a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonok megszüntetését.
A földrendező és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkbt.) és a Rendelet előírásai alapján négy elkülönülő eljárás alapján kerül megszüntetésre:
  1. 2012. december 29-e előtt indult olyan eljárás, amelyben a kérelmező a költségeket megelőlegezte, illetve az ingatlanügyi hatóság a keretmérést elvégezte, vagy jogerős határozatot hozott a földrészlet megosztásának módjáról, kiindulási helyéről és irányáról, az osztatlan közös tulajdonok megszüntetés a járási földhivatal által, az eljárás megindulásakor hatályos jogszabályok alapján kerül végrehajtásra.
  2. Kérelmet benyújtott tulajdonostárs, a földrészlet teljes megosztásának földhivatali költségének (egyezség esetén 19 500 Ft, sorsolás esetén további 13 000 Ft) megfizetésével kezdeményezheti soron kívüli eljárás lefolytatását. Az ügyvédi és a földmérési feladatokat a kérelmező által megbízott és fizetett ügyvéd, illetve földmérő látja el. Fentiek alapján a tábla teljes megosztásának finanszírozását a kérelmező kell, hogy vállalja.
  3. A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonok, a rendelkezésre álló költségvetési források függvényében az Állam által, a Rendelet I. fejezete alapján kerül megszüntetésre.
  4. A még nem nevesített földrészletek esetében a Földművelésügyi Igazgatóság döntését követően („tiszta földrészletek” esetén) a Rendelet II. fejezete alapján kell lefolytatni.
Az Fkbt. értelmében az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmeket 2012. június 1-jéig lehetett benyújtani az ingatlanügyi hatósághoz. A földhivataloknál a befogadott és nyilvántartott megosztási kérelmek vonatkozásában az önálló ingatlanná alakítással kapcsolatban felmerült költségeket (1., 3. és 4. pont) az Állam viseli.
A kérelemmel érintett földrészletek járási földhivatalonkénti listája a földhivatalok honlapjain is megtekinthető. Részletes tájékoztatás a területileg illetékes járási földhivatalnál kérhető.
További tudnivalók itt, valamint a kérelemmel érintett földrészletek járási földhivatalonkénti listája is megtekinthető.
 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 15 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF