A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Tájékoztató telekalakítási elj... PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 21.
A Földmérési és Távérzékelési Intézetrõl, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól szóló 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet felülvizsgálatával és módosításával a telekalakítási szabályok egyszerûbbé, rugalmasabbá, gazdaságosabbá tételét, a szakmai követelményeknek és elvárásoknak jobban megfelelõ, a jogalkalmazók számára közérthetõbb, egyszerûbb és egyértelmûbb, ezért a jogbiztonságot jobban szolgáló szabályozás kialakítása valósult meg. A Rendelet módosítás célja a telekalakítási engedélyek kiadásának egyszerûsítése, felgyorsítása, valamint a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentése révén összhangban van a Magyary Program Egyszerûsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozattal.
A Rendelet módosítás következtében az egyesített telekalakítási eljárás esetén a változásvezetési eljárás szakasz ügyintézési határideje a korábbi 30 napról 15 napra csökkent .
Az ügyintézésben résztvevõ szereplõk számának csökkenésével, az eljárás során megkeresendõ szakhatóságok körének pontosítása, csökkentése lényegesen egyszerûsíti telekalakítási eljárásokban eljáró ingatlanügyi hatóságok (járási földhivatalok) adminisztratív terheit és gyorsítja az eljárást, továbbá csökkennek az engedélyt kérelmezõknek költségei.
A kárpótlás útján és a részarány földek kiosztása során keletkezett külterületi termõföldek birtokösszevonási céllal történõ telekalakítása esetén egyszerûsödött az eljárás, ezekhez a termõföldek jobb mûvelhetõsége érdekében történõ összevonások esetén, amelyek semmiképpen sem eredményeznek az érintett földrészletekben terület csökkenést, vagy a kiinduló területeknél kisebb területû földrészletek kialakítását a helyi építési szabályzatnak való megfelelés nem kerül vizsgálatra.
A Rendelet módosítása következtében csökkentek a telekalakítási engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentációs és információs igények. Így a telekalakítási dokumentáció elkészítésével megbízott földmérõnek is kevesebb munkarészt kell készítenie.
A telekalakítási engedélyezési eljárás igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 166/2009. (XII. 9.) FVM rendelet módosításával, a több földrészletet érintõ eljárások esetében a díj mértékének arányos csökkentésével igyekszünk a lakossági ügyfeleket terhelõ költségeket mérsékelni.
 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF