A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Rabszolgasorba taszítva PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 29.

Az elmúlt évtizedekben sok nemzetközi intézmény támogatta az ingatlan-bejegyzést, mint olyan eszközt, amely növeli az ingatlanbirtoklás biztonságát, egyszerûsíti a kölcsönök felvételét, és csökkenti a szegénységet a fejlõdõ országokban. A Világbank meg volt gyõzõdve arról, hogy az ingatlanok bejegyzése majd növeli a beruházást, fokozza a föld termelékenységét a jelzálogok révén, és hatékony ingatlanpiacokat teremt – csupa olyan téma, amely pénzzel kapcsolatos. Úgy tekintették az ingatlanvagyont, mint a bankok, hitelintézmények és pénzkölcsönzõk által nyújtandó hitel elérésének biztosítékát, melyet a szegények a felemelkedésük érdekében használhatnak fel anélkül, hogy szükségük lenne a nemzetközi támogatók adományaira és szegénységellenes programjaira.

De hogyan hatott a fejlõdõ országokban a szegénység és éhség megszüntetésére mindaz a sok erõfeszítés, amit az ingatlan-bejegyzés támogatása, ingatlan-nyilvántartási rendszerek megteremtése érdekében kifejtettek, hogy megvalósítsák az új évezred elsõdleges célját?
Úgy tûnik, az eredmények rendkívül szerények. A The Economist már 2006 augusztusában megfigyelte a tendenciát, hogy a bankok csak olyan embereknek adnak hitelt, akiknek magas fizetése és biztos munkahelye van. Az ilyen hozzáállásról a régi mondás jut eszembe, melyet általában Mark Twainnek tulajdonítanak: „A bankár olyan fickó, aki napos idõben kölcsön adja neked az esernyõjét, de abban a pillanatban, amint esni kezd, visszakéri”. Azok számára, akiknek van ugyan földje, de szegények, a költségek igen magasak ahhoz a kis összeghez képest, amelyet a bankok nekik kölcsön adnak. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy szegény afrikai népcsoportok igyekeznének az ingatlanaikat biztosítékként használni. Még általánosabban szólva: a fejlõdõ országokban a kisbirtokos gazdálkodók vagy az alacsony jövedelmû városlakók nem használják bejegyzett ingatlanaikat kölcsönök szerzésére. A szakirodalom továbbá megállapítja, hogy míg a bejegyzés valóban növeli a tulajdon biztonságát, egyidejûleg nem csökkenti jelentõsen a szegénységet, és nem egyszerûsíti a kölcsönhöz jutást sem. Vajon miért nem?
A legfõbb ok az, hogy sok alacsony jövedelmû ingatlantulajdonos úgy érzi, a messze legfontosabb, legértékesebb kincsének, az ingatlanának elvesztését kockáztatja, ha biztosítékként használja kölcsönfelvételhez.
Valóban, a jelzálog francia eredetû szó, amely azt jelenti: „halott szerzõdés”; ez nem különösebben csábító, se nem biztató. „A legjobb jelzálog, ha nincs jelzálog” – a szegények bölcsessége nagy valószínûséggel így hangzik. Napjaink pénzügyi rendszerében minden pénz, valuta adósságból jön létre. De a kölcsön, amelyet a bank a puszta levegõbõl varázsol elõ, költségekkel jár, amit kamatnak hívnak, és az a bank valódi nyeresége. Egy kölcsön a háztartást hosszú idõre adósságba veri. Ki profitál a legtöbbet egy kölcsönbõl? A kölcsönzõ bank, az alacsony jövedelmû gazdálkodó vagy a városlakó? A kéz, amely ad, mindig magasabban van, mint a kéz, amely elfogad; vagyis a kölcsönvevõ a kölcsönadó szolgájává válik. „Az adósság a rabszolgák pénze” – ahogy Norm Franz írta „Pénz és gazdagság az új évezredben” címû, 2001-ben kiadott könyvében. Az adósság nem emeli fel a szegényeket, hanem még hosszabb idõre rabszolgává teszi õket.

Mathias Lemmens, fõszerkesztõ, GIM International
A cikk a GIM International nemzetközi szaklap 2012 februári, 26-dik kötet 2. számában jelent meg.

fordította: Tóth Mária, FÖMI

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 23 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF