A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Földmoratórium még három évig PDF Nyomtatás E-mail
2010. december 21.

Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyarországi földmoratóriumot. "A magyar agrárdiplomácia jelentõs sikerének tartom a döntést. Az elmúlt félév az egyeztetések jegyében zajlott, tárgyaltam a Bizottság képviselõivel, valamint a tagországi miniszterekkel és kifejtettem a hosszabbításhoz fûzõdõ érveinket" - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter, aki Brüsszelben, a Környezetvédelmi Tanács ülésén értesült a jó hírrõl. "A kollégáim és a szakértõk kiváló dokumentációt állítottak össze, amelyben rávilágítottak arra: hosszabbítás nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a mezõgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel. A földpiac jelen körülmények közötti liberalizációja tág teret nyitna a spekulatív célú földvásárlásoknak, amelyek tovább szûkítenék a hazai mezõgazdasági termelõk versenyfeltételeit."

A Bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy Magyarország 2010. szeptember 10-i kérésének megfelelõen engedélyezi, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ uniós polgárok és valamennyi jogi személy termõföldszerzésének korlátozását hazánk további három évvel meghosszabbítsa.
A grémium felkérte Magyarországot, hogy fokozza a mezõgazdasági reform befejezésére tett erõfeszítéseit és érjen el haladást a kárpótlási folyamatoknál.
Michel Barnier a Bizottság illetékes tagja kijelentette: a döntés valamennyi érv alapos elemzésének eredménye. Azért engedélyezzük Magyarországnak az átmeneti idõszak további három évvel történõ meghosszabbítását, mert hiszünk abban, hogy így sikerül felkészülnie a teljes körû liberalizációra, melynek révén azután a magyar mezõgazdasági ágazat az Unió belsõ piacának minden elõnyét élvezi.
A magyar agrártárca vezetése tisztában van azzal, hogy a moratórium meghosszabbításával nem oldódtak meg a termõfölddel kapcsolatos szabályozási kérdések. A minisztérium rövidtávú célkitûzései között szerepel egy új földtörvény megalkotása, valamint átfogó birtokrendezés megvalósítása és egyéb kapcsolódó intézkedések.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF