A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Elérhetõ az E-hiteles tulajdoni l... PDF Nyomtatás E-mail
2008. május 22.

Új elektronikus földhivatali szolgáltatás indult  2008. május 19-én,  az e-hiteles, vagyis elektronikusan hitelesített  tulajdoni lap másolat szolgáltatás, elsõ lépcsõben a TakarNet országos földhivatali számítógépes hálózat felhasználói számára. Ez ma már több mint 8000 felhasználót jelent, bankokat, közjegyzõket, ügyvédeket, közigazgatási intézményeket, önkormányzatokat, ingatlan irodákat, tervezõ cégeket stb.

E-hiteles tulajdoni lap másolat elektronikus okirat

Az e-hiteles okirat (tulajdoni lap másolat és térképmásolat) olyan on-line, elektronikus okirat, amelyen szerepel a szolgáltató hitelesítõ záradéka (tanúsítvány) és a szolgáltató fokozott biztonságú elektronikus aláírásával hitelesíti és elhelyezi rajta idõbélyegzõjét. Az e-hiteles okirat nemcsak tájékoztató jellegû, hanem bizonyító erejû is, de nem minõsül közokiratnak. A szolgáltató a tanúsítványával és intézményi elektronikus aláírásával azt igazolja, hogy az e-hiteles okirat az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból származik, és tartalma az idõbélyegzõ által jelzett idõpontban megegyezett az ingatlan-nyilvántartási adatbázisban elektronikus formában rögzített hatályos adatokkal.

A fenti követelményeknek megfelelõ e-hiteles okirat hitelesített dokumentum, és az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény szerint megfelel az írásba foglalás követelményeinek. Az e-hiteles okiraton elhelyezett idõbélyegzõ tanúsítja, hogy az idõbélyegzõben feltüntetett idõpontban az e-hiteles okirat létezett, azt a szolgáltató a feltüntetett idõpontban elektronikusan aláírta, ezáltal tanúsítva, hogy a feltüntetett idõpont óta nem változott meg az abban rögzített elektronikus adat.

Az e-hiteles okirat kizárólag az e-Szignó programmal ellenõrizve és elektronikusan — számítógép képernyõjén — megtekintve bizonyító erejû. Kinyomtatva, papír formátumban nem minõsül hiteles, bizonyító erejû dokumentumnak. Csak elektronikus formában ellenõrizhetõ a hitelessége, csak ekkor bír bizonyító erõvel. Az e-hiteles tulajdoni lap szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználónak rendelkeznie kell az e-Szignó program használatára való jogosultsággal. Az e-Szignó kereskedelmi termék, az elektronikus aláírások ellenõrzéséhez azonban ingyenesen használható, letölthetõ közvetlenül készítõjétõl. Az e-hiteles tulajdoni lap szolgáltatásról további részletes információ a TakarNet felhasználói kézikönyvben, a www.takarnet.hu webhelyen található.

A szolgáltatás díja: e-hitelesítési költség 800.- Ft + áfa ingatlanonként, díjkedvezménnyel rendelkezõ ügyfelek számára 40.- Ft + áfa ingatlanonként, amely az egyéb lekérdezési díjakon felül fizetendõ.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF