A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Miért szükséges a földpiac? PDF Nyomtatás E-mail
2007. május 17.

A föld – ellentétben a többi eladható és megvehetõ árucikkel – mozdíthatatlan. A rajta álló épületet lebonthatjuk, máshová költöztethetjük, de a földet, amelyen állt, nem vihetjük sehová. Csupán a hozzá fûzõdõ jogainkat bocsáthatjuk áruba. A földpiac hatékonysága világszerte annak függvényében változik, hogy mennyire nyilvános és átlátható, mennyiben támogatja a fenntartható fejlõdés elveit. A földpiac kialakításához és fenntartásához számos kritikus tényezõ jelenléte szükséges. A világos intézkedéseken és érvényesíthetõ törvényeken túl az általános nemzeti politika részeként az intézményhálózatnak biztosítania kell a következetes és elszámoltatható döntéshozást. Lennie kell egy életképes ingatlan-nyilvántartó rendszernek is,  amely egyaránt hozzáférhetõ az összes állampolgár számára.

A folytatódó globalizáció elkerülhetetlenül éreztetni fogja hatását a földpiacokon is, különösen információ-technológiai szempontból, ide értve a webalapú szolgáltatásokat, és jobb elérést biztosít a nemzeti földinformációs szolgáltatásokhoz.

E cikk a földpiacok jelenlegi fejlõdését vizsgálja, és azt, hogy miért van rájuk szükség. Ezután azt kutatja, hogyan fejlõdhetnek tovább ezek a rendszerek, figyelembe véve az elektronikus adásvételt, a globális monetáris tranzakciókat és a páneurópai földinformációs szolgáltatásokat. Végül a cikk szerzõi kitérnek arra is, hogy ezek a fejlõdési irányok hogyan hatnak majd a kevésbé fejlett gazdaságokra.

A teljes cikk letöltése PDF formátumban magyar nyelven:
Miért szükséges és hogyan fejlõdik a földpiac?

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF