A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Miért szükséges a földpiac? PDF Nyomtatás E-mail
2007. május 17.

A föld – ellentétben a többi eladható és megvehetõ árucikkel – mozdíthatatlan. A rajta álló épületet lebonthatjuk, máshová költöztethetjük, de a földet, amelyen állt, nem vihetjük sehová. Csupán a hozzá fûzõdõ jogainkat bocsáthatjuk áruba. A földpiac hatékonysága világszerte annak függvényében változik, hogy mennyire nyilvános és átlátható, mennyiben támogatja a fenntartható fejlõdés elveit. A földpiac kialakításához és fenntartásához számos kritikus tényezõ jelenléte szükséges. A világos intézkedéseken és érvényesíthetõ törvényeken túl az általános nemzeti politika részeként az intézményhálózatnak biztosítania kell a következetes és elszámoltatható döntéshozást. Lennie kell egy életképes ingatlan-nyilvántartó rendszernek is,  amely egyaránt hozzáférhetõ az összes állampolgár számára.

A folytatódó globalizáció elkerülhetetlenül éreztetni fogja hatását a földpiacokon is, különösen információ-technológiai szempontból, ide értve a webalapú szolgáltatásokat, és jobb elérést biztosít a nemzeti földinformációs szolgáltatásokhoz.

E cikk a földpiacok jelenlegi fejlõdését vizsgálja, és azt, hogy miért van rájuk szükség. Ezután azt kutatja, hogyan fejlõdhetnek tovább ezek a rendszerek, figyelembe véve az elektronikus adásvételt, a globális monetáris tranzakciókat és a páneurópai földinformációs szolgáltatásokat. Végül a cikk szerzõi kitérnek arra is, hogy ezek a fejlõdési irányok hogyan hatnak majd a kevésbé fejlett gazdaságokra.

A teljes cikk letöltése PDF formátumban magyar nyelven:
Miért szükséges és hogyan fejlõdik a földpiac?

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 82 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF