A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Nem bírósági feladat! PDF Nyomtatás E-mail
2005. szeptember 01.

Bosznia: bíróságok ne foglalkozzanak ingatlan-nyilvántartással

Utasítás helyzetelemzésre és megoldási terv készítésére: vizsgálat alatt a boszniai bíróságok régi és hátralékos ügyei

"Azt az elvet követve, hogy a bíróság ne foglalkozzon az ügyfelek nem-peres ügyeivel, és figyelembe véve, hogy sok országban egyes bírósági gyakorlatba tartozó ügyeket a közigazgatási vagy más szakigazgatási szervek sikeresen bonyolítanak le, hogy mentesítsék a bíróságokat a nem-bírósági tevékenységektõl, gondos feldolgozás és elemzés után a Munkacsoport úgy ítéli, hogy a bíróságoknak a továbbiakban nem kellene örökösödési eljárásokkal, illetve a nem-peres eljárások nagy részével foglalkozni.

Ez utóbbiak a következõk: munkaképesség elvesztésének vagy helyreállításának megállapítása,  mentálisan sérült személyek intézetben tartása, eltûnt/halott személyek felkutatása, halottá nyilvánítás, házassági engedélyek, személyazonossági iratok elkészítése és tárolása, személyazonossági iratok érvénytelenítése, az ingatlan-nyilvántartás és a különféle nyilvántartási és végrehajtási anyagok, melyek összességükben  vitathatatlanul a legnagyobb gondot jelentik a megoldatlan esetek sorában. Abban a szakaszban, amikor vita már nem áll fenn, ezeket az ügyeket sikeresen megoldhatják a közigazgatási szervek – pédául az állami végrehajtás (mint Svédországban), a csõdeljárás vagy felszámolás – keretében, és minden mást, ahol nem folynak ellenkezõ elõjelû eljárások."

Részlet a boszniai Bírósági és Végrehajtási Bizottság, valamint az Információs, Kommunikációs és Technológiai Bizottság (HJPC) által is jóváhagyott állásfoglalásból, amelynek lényege, hogy a közigazgatási funkciók kerüljenek ki a bíróságok hatáskörébõl. Ezt a dokumentumot 2005. szeptemberében a bíróságokhoz is eljuttatták. Az angol fordítás a GTZ német cég ingatlan-nyilvántartási projektje keretében készült 2005. októberében.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 109 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF