A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Részarány megszüntetés PDF Nyomtatás E-mail
2015. május 26.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésére az elmúlt években teszt jelleggel került végrehajtásra Vas megyében, ami 2014-ben fejeződött be. A Vas megyei pilot-projekt tapasztalatai alapján a Kormány új rendeletet fogadott el. A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Rendelet), 2015. január 8-án lépett hatályba, így megkezdődött ország szerte, ütemezve a feladat végrehajtása. A projektben közel 64 ezer, összesen 950 ezer hektár területű földrészlet, és mint egy 300 ezer kérelmező érintett.

2015-ben országos szinten 2 ütemben indulnak meg a megosztási munkák Az I. ütem áprilisban, a II. ütem júliusban indul meg. Ezt követően 2019-ig évente egy-egy ütem végrehajtására kerül sor.
Az eljárások meggyorsítása és a járási hivatalok (a továbbiakban: földhivatalok) tehermentesítése érdekében a megosztás jogi feladatait – kérelmezők tájékoztatása, nyilatkoztatása, egyezségi tárgyalás összehívása, egyezség illetve teljes körű egyezség létrehozása, az egyezségi okirat elkészítése, egyezség hiányában a sorsolás lebonyolítása – a jogi szolgáltató látja el, a földmérési feladatokat földmérő vállalkozások, vállalkozók végzik. A Földművelésügyi Minisztériummal kötött szerződés alapján a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. pályáztatás és közbeszerzési eljárás keretében végzi a jogi és a földmérési feladatok kiszervezését.
(A képre kattintva nagyítható.)
 
osztatlan

 
Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF