A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Cadastre iNSPIREd! PDF Nyomtatás E-mail
2011. március 11.
Cadastre INSPIREd! – ez a neve az Európai Unió Kataszteri Állandó Bizottsága (PCC) és az EuroGeographics közös munkacsoportjának és projektjének. Fõ célja az INSPIRE irányelv II. es III. függelékének kutatása volt: vajon mennyiben érintik a katasztert ilyen fogalmak, mint pl. földfelszín-borítás, építmények és orthoképek. A projekt keretében vizsgálták e témákban a kataszteri információ jelentõségét és vonatkozásait, és hozzájárultak az INSPIRE adatspecifikációk továbbfejlesztéséhez.  
A korábbi “A kataszteri parcella szerepe az INSPIRE-ban” címû WG-CPI projekt kiváló eredményeinek felhasználásával készített zárójelentés lett a legfõbb hivatkozási anyag a kataszteri parcellák INSPIRE-ban készülõ adatspecifikációjához.
A jelen projekt hasonló megközelítést alkalmazott a tagországokban végzett pótlólagos felméréssel, amely kiindulási anyagul szolgált, és a további INSPIRE-munkákban megerõsíti a kataszteri parcella mint alapvetõ elem szerepét mind a nemzeti, mind az Európai Téradat- Infrastruktúrában (ESDI).
Az INSPIRE II. és III. Függelékének elemzése azokra a témákra összpontosított, melyek részei a kataszternek, és/vagy azzal szorosan összefüggnek.  Az azonosítás és a témák súlyozása a következõ sorrendet adta ki: Földfelszín-borítás (II. Függelék); Földhasználat (III. Függelék); Építmények (III. Függelék) és Orthoképek (II. Függelék).
Egy kérdõív segítségével a munkacsoport sikeres felmérést végzett a PCC és az EuroGeographics összes tagországában. Végeredményben 32 európai ország (beleértve a 26 EU-tagállamot) válaszolta meg a kérdéseket.
A zárójelentés teljes változata angolul pdf formátumban itt olvasható.

A PCC és az EuroGeographics tagjaiból alakult egyesített kataszteri és ingatlan-nyilvántartási munkacsoport (Knowledge Exchange Network on Cadastre and Land Registry = C&LR KEN) - amelynek vezetõje Julius Ernst, az Osztrák Mérési és Földmérési Szövetségi Hivatal (BEV) Felülvizsgálati Részlegének igazgató-helyettese - felhasználta a lehetõséget, hogy az INSPIRE II. és III. függelékeinek kataszterrel kapcsolatos meghatározásait pontosítsa.
A projekt célja az volt, hogy hozzájáruljunk az INSPIREData adatspecifikációinak elkészítéséhez és tökéletesítéséhez, valamint az, hogy a tagok hasznára már egy korai szakaszban bekapcsolódjunk a további munkafolyamatokba.

wg

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 13 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF