A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Digitális Légifelvétel Archívum... PDF Nyomtatás E-mail
2017. április 06.
A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) - melynek jogutódja 2017. január elsejétől Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály (BFKH FTFF) -  2014. júliusában indította el a Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatást a www.fentrol.hu  weboldalon, ahol Magyarország területéről a Légifilmtárban őrzött analóg  felvételek közül már több mint 115 000 db érhető el digitalizálva. Az online felület, népszerű nevén a fentrol.hu a kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek, mérnökök, és az érdeklődő magánfelhasználók számára egyaránt lehetőséget biztosít az archív légifelvételek egyszerű, gyors és díjmentes megtekintéséhez és letöltéséhez. A felületen a böngészésen kívül lehetőség van a képekhez (vagy azok kisebb részletéhez) hozzászólásokat fűzni, azokat címkézni, valamint a légifelvételek helyzetének pontosítása is elvégezhető, melyhez kapcsolódóan időnként pontgyűjtő játékok indulnak.
 
1963
 
A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI törvény 2015. május 2-i hatályú módosításának köszönhetően a digitálisan rendelkezésre álló archív térképi adatok adatbázisát díjmentesen lehet szolgáltatni, amennyiben az ehhez szükséges technikai feltételek adottak. Ez alapján a fentrol.hu oldalon elérhető archív légifelvételek digitális állományai teljes felbontásban is ingyenesen letelhetőek a hozzájuk tartozó georeferencia információkkal együtt.
 
1971
 
A Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása EKOP projekt keretein belül a weboldal indulásáig elsősorban az 1959–1966 közötti repülésekből repülések során készült felvételekből 61 800 archív légifelvétel digitalizálása történt meg. A projekt befejezte után a megkezdett munka tovább folytatódott, így mára már 115 454 db légifelvétel érhető el. Továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotúképek kaptak digitalizálása zajlik, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől.
  
varosliget

Mivel digitalizálásra váró légifelvételek közül mindig a legveszélyeztetettebb állapotúak élveznek elsőbbséget és a színes felvételek esetén a többféle fényérzékeny réteg bomlása nem egy időben történik, ezért a minél jobb minőségben való szkennelésük érdekében egyre több valódi és infra színes negatív kerül feldolgozásra.
 
 tihany
 
Az elérhető archív légifelvételek teljes felbontású verziói és azok georeferencia fájlainak (.tfw) letöltése jelenleg a geoshop.hu geoportálon keresztül lehetséges, ahol más téradatokat is megvásárolhatnak az érdeklődők.
 
bfured

A fentrol.hu oldalon elérhető felvételeket az érdeklődőknek lehetőségük van szerkeszteni. Az egyes képek szerkesztéséért, annak helyreigazításának nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében a szerkesztésért 1-10 pontot lehet kapni.
Az alábbi ábra zöld pontokkal mutatja a digitalizált és online elérhető légifelvételeket, míg szürkével a teljes analóg filmtár felvételei láthatóak:
 
elh
 
A felvételekről bővebb információkat és érdekességet a fentrol.hu blogjában olvashatnak az érdeklődők.
 
Összeállította: Zalaba Piroska
 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF