A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Földhasználati bejelentés szept.... PDF Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 18.

Az alábbi bejelentési kötelezettségeket a földhasználóknak 2013. szeptember 30-ig kell teljesíteni a földhasználati nyilvántartást vezető járási földhivataloknál.

  1. Azonosító adatok bejelentése.
  2. Az 1 hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld, illetve mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi föld (a továbbiakban együtt: termőföld) használatának a bejelentése.

1. Azonosító adatok bejelentése:

2013. február 1-jével törvényi előírás az azonosító adatok bejelentése a földhasználati nyilvántartásba [a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (Tft.) 25/G. § (1) bek.; a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (R.) 6/A. § (1) bek.]. Ez a kötelezettség azokat a földhasználókat terheli, akik 2012. december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzésre kerültek.

A földhasználati nyilvántartásba bejegyzett magánszemély földhasználónak a személyi azonosítóját (személyi szám) és az állampolgárságát, gazdálkodó szervezet földhasználónak pedig a statisztikai azonosítóját kellett bejelentenie.

A bejelentési határidő eredetileg 2013. március 30-a volt. Mivel az azonosító adatközlési kötelezettségüknek a fenti határidőig a bejegyzett földhasználók jelentős száma nem tett eleget, ezért az azonosító adatokra vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítési határideje 2013. szeptember 30-ra módosult.

2013. szeptember 30-ig azoknak a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználóknak kell bejelenteni a fenti azonosító adataikat, akik a 2013. március 30-i határidőt elmulasztották, és egyébként 2013. szeptember 30-ig nem tesznek földhasználati bejelentést.

Az a földhasználó, aki a 2013. szeptember 30-i határidőig sem teljesíti azonosító adatközlési kötelezettségét, a határidő letelte után 20.000 forint összegű bírsággal sújtható.

2. Az 1 hektár vagy annál kisebb nagyságú föld használatának bejelentése:

Általános előírás, hogy az a földhasználó, aki termőföldet használ, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatósághoz bejelenteni [Tft. 25/B. § (2) bek.].
 
A földhasználónak 2013. január 1-jével területnagyságtól függetlenül minden termőföld használatát be kell jelentenie. Ez alól kivételt jelent az erdő művelési ágú területek használata, illetve zártkerti ingatlan használata, feltéve, ha azt a tulajdonos maga használja. (Ha a zártkerti ingatlant a haszonélvezeti jogánál fogva a haszonélvező használja, vagy a tulajdonossal, illetve a haszonélvezővel való megállapodás alapján kívülálló harmadik személy használja, úgy a haszonélvezőt, illetve a kívülálló harmadik személyt a földhasználati bejelentési kötelezettség terheli.)

Az 1 hektár, illetve az alatti térmértékű termőföld használata esetében a használat bejelentési határideje 2013. április 30-a volt, ha a földhasználó a használatot 2012. december 31-ig már megkezdte. A bejelentést a „földhasználati bejelentési adatlap” kötelező használata mellett kellett megtenni.

A gyakorlati tapasztalatok e bejelentési kötelezettség esetében is azt mutatták, hogy a földrészletek használatának bejelentése nem történt meg teljes körűen, ezért a bejelentési kötelezettség teljesítésének új határideje ebben az esetben is 2013. szeptember 30.

A bejelentési kötelezettség megállapításához szükséges adatok a földrészletek tulajdoni lapjainak másolatán találhatóak. A területi adatokon kívül fontos információ a földrészlet művelési ága. A bejelentési kötelezettség alá az olyan földrészletek esenek, melyek az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, és fásított terület művelési ágban, vagy halastóként tartanak nyilván.

A földhasználati bejelentést elmulasztó földhasználót legfeljebb 30 napos határidő megállapításával a földhivatal írásban felszólítja a bejelentési kötelezettsége teljesítésére. Ha a földhasználó határidőben nem tesz eleget a felszólításnak, az ingatlanügyi hatóság bírsággal sújtja, aminek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona (AK) értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél.

Közös szabályok:

A bejelentési kötelezettségek teljesítése kapcsán fontos annak hangsúlyozása, hogy a földhasználati nyilvántartási eljárás mindkét esetben díj-, és illetékmentes [Tft. 25/D. §], azaz a bejelentés során a földhasználónak nem kell igazgatási szolgáltatási díjat, vagy illetéket fizetnie.

Mindkét bejelentési kötelezettség teljesítéséhez formanyomtatvány használata kötelező. Az azonosító adatokra vonatkozó bejelentési kötelezettség az Azonosító adatközlési adatlap , míg az 1 hektár vagy az alatti termőföldek használatának bejelentéséhez a Földhasználati bejelentési adatlap használandó. A formanyomtatványok beszerezhetőek a földhivatalok ügyfélszolgálatain is.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 19 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF