A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Az EU PCC ülése Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 07.
Magyarország uniós elnökségéhez kapcsolódóan a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Fõosztálya a földügyi intézményhálózat nevében 2010 decemberében Brüsszelben a belga kollégáktól átvette az Európai Unió Állandó Kataszteri Bizottságának (PCC - Permanent Committee on Cadastre) elnökségét és az ezzel járó feladatokat Magyarország 2011 elsõ félévi uniós elnökségéhez kapcsolódóan. A párbeszéd és eszmecsere legjelentõsebb fórumára, a magyar elnökség által Budapesten megrendezett konferenciára és közgyûlésre 2011. június 9-10-én került sor. A tagországok kataszteri rendszereinek rendszeres találkozójának célja a kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és a mintaértékû gyakorlati megoldások bemutatása, a térbeli információk és PSI széleskörû határokon átnyúló felhasználásának elõsegítése, az EU intézményekkel való kapcsolat erõsítése, az egységes kataszteri törekvések kialakítása és érvényesítése az EU-ban.
A program összeállításánál a magyar elnökség igyekezett olyan témakörökre helyezni a hangsúlyt, amelyeket minden résztvevõ ország fontosnak és idõszerûnek tart.

Ezek a témák a következõk voltak:

Az európai helyzet a kataszter és ingatlan-nyilvántartás területén

  • A közszektor modernizálása, az e-kormányzás kialakítása és a kataszteri rendszerek; 
  • Európai helyzetkép: európai integráció, az állami kiadások csökkentése, demográfiai változások, strukturális és gazdasági változások, az állampolgárok/felhasználók megnövekedett igényei, technológiai fejlõdés, esélyegyenlõség követelése, országspecifikus problémák;  
  • a gazdasági válság hatásai a kataszteri szervezetekre, lehetséges megoldások;
  • növekvõ igény a környezetvédelemben az ingatlaninformáció, illetve az integrált pénzügyi és jelzálogpiac iránt;
  • a legnagyobb adatfelhasználói csoportot egész Európában azok alkotják, akik ingatlanügyeket bonyolítanak (pénzintézetek, jegyzõk, jogászok, ingatlanbrókerek és biztosítótársaságok). Nekik egyre nagyobb szükségük van a határokon átnyúló, integrált szolgáltatásokat biztosító, könnyen elérhetõ információra;
  • az erõsödõ globalizáció a föld- és ingatlanpiacokra is hatással van, különösen, hogy az információtechnológia és a világhálós szolgáltatások egyre könnyebb elérést biztosítanak a nemzeti információs szolgáltatásokhoz is;
  • a monopolhelyzetben lévõ állami intézményeknek konkurensei támadtak a magánszférában, elsõsorban a számítástechnika, az informatika gyors fejlõdése következtében. Az állami intézmények javították az adatok és szolgáltatások minõségét, bevezették a marketinget, piacképes árakat kalkuláltak, így megbirkóztak a kihívásokkal. Az EU-ban a kataszter és ingatlan-nyilvántartás terén az a legfontosabb, hogy kielégítsék a jogállamiság, a mûködõ földpiac és a felhasználók által támasztott igényeket.

Képek az ülésrõl:

terem1   terem2

k1k2

Az EuroGeographics javaslata a szorosabb együttmûködésre

A PCC tagországok képviselõi a korábban szétküldött javaslat szövegének tanulmányozása után megtárgyalták az EuroGeographics által javasolt szorosabb együttmûködés lehetséges formáit és módjait. E kérdésben döntés nem született, arra valószínûleg majd a Lengyelországban fél év múlva tartandó értekezleten kerül sor.

Az elnökség átadása Lengyelországnak

Magyarország a budapesti tanácskozás keretében ünnepélyesen átadta a PCC soros elnöki tisztét Lengyelország képviselõinek. Részletesen méltatták a két ország között a történelem során kialakult mély baráti és kölcsönösen segítõ kapcsolatot. Az elnökséget Horváth Gábor István, a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Fõosztályának vezetõje adta át Jolanta Orlinska asszonynak, a lengyel Földügyi Szolgálat vezetõjének.
 
handover

A tanácskozáson mintegy 60 résztvevõ volt jelen 20 országból. Ez volt az elsõ alkalom, hogy PCC tanácskozáson megfigyelõként Kazahsztán delegációja is megjelent. A vendégeknek lehetõségük nyílt a Parlament megtekintésére is.
 
parl

 Az elõadások angol nyelven elérhetõk a szakmai program kiválasztott elõadására kattintva.
 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 26 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF