Advertisement
Advertisement
A projekt célokról röviden PDF Nyomtatás E-mail
2011. április 04.

A TakarNet24 projekt eredményeképpen megvalósításra kerül a földügyi szakág új adatszolgáltatási rendszere a Földhivatal Online, amely biztosítani fogja a leggyakrabban igényelt földügyi adatok széles körben történõ elérhetõségét, az állampolgárok számára is.
A projekt keretében az egyik alapvetõ célkitûzés volt, hogy a 0-24 órában üzemelõ új rendszernek rendelkeznie kell a jelenleg mûködõ TakarNet rendszer funkcionalitásával az új hardver és szoftver infrastruktúrára alapozva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi, regisztrált TakarNet felhasználók (közigazgatási intézmények, bankok, önkormányzatok, közjegyzõk, bíróságok, nyomozó hatóságok, ingatlanforgalmazó cégek stb.)  a korábbi években már megszokott szolgáltatásokat ezután 0-24 órában vehetik majd igénybe. Az általuk megismert felhasználói felület sem változik meg, de a szolgáltatások bõvülnek a jelen projekt keretében megvalósult térképi keresõ modullal.
A projekt másik fontos célkitûzése, hogy a jelenleg csak regisztrált felhasználók számára elérhetõ elektronikus földhivatali szolgáltatásokat magánszemélyek is igénybe tudják venni interneten, a kormányzati portálon elérhetõ központi Ügyfélkapun keresztül. Az Ügyfélkapun keresztül belépõ felhasználók, állampolgárok számára egy új, felhasználóbarát felület készült tekintettel a belépés és díjfizetés sajátosságaira is. A központi Ügyfélkapun belépõ felhasználók azonosítása után a rendszer többféle ingatlan keresési lehetõséget kínál, majd a kérdéses ingatlant megtalálva az adatszolgáltatás típusa (különbözõ tulajdoni lap másolat, térképmásolat stb.) is kiválasztható. Az adatszolgáltatási termék letöltése elõtt az ügyfél a fizetést az OTP fizetési rendszerén keresztül tudja lebonyolítani.

fho

A felületek kialakítása során törekedtünk a könnyen átlátható és egyszerû használatra. Az ingatlan azonosítása természetesen helyrajzi szám ismeretében a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresés is megoldott. A cím alapján történõ keresés esetleg több ingatlanra is eredményes, ezek a képernyõn listázásra kerülnek.
A térképi keresõ modul célja, hogy az alkalmazás rendelkezzen egy olyan keresési eljárással is, ami biztosítja a helyrajzi szám ismerete nélkül az ingatlan egyszerû és gyors kiválasztását. A keresés folyamata különbözõ méretarányú interaktív térképek alkalmazásával valósul meg. A keresési szolgáltatás ingyenesen vehetõ igénybe.
A Földhivatal Online  következõ termékeket szolgáltatja az Ügyfélkapun belépõ ügyfelek részére:

  • Tulajdoni lap elsõ része (havonta 20 db ingyenes)
  • E-hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Nem hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Térképmásolat (nem hitelesített)

Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott, elektronikusan hitelesített ún. e-hiteles tulajdoni lap másolat csak elektronikus formában rendelkezik bizonyító erõvel, kinyomtatva, papír formátumban nem minõsül hiteles, bizonyító erejû dokumentumnak.

 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF