A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Telekalakítási díj csökkenése PDF Nyomtatás E-mail
2014. április 02.

2014. március 7-én megjelent a telekalakítási engedélyezési eljárás igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 166/2009. (XII. 9.) FVM rendelet módosítása. A jogszabály módosítás három, az ügyfeleket érintő egyszerűsítést is tartalmaz, amely változások 2014. május 1-én lépnek hatályba.
Mivel a telekalakítási eljárások egy részében a vizsgálati és záradékolási díj kétszeresen kerül megfizetésre az egyértelműség és a vizsgálati és záradékolási díjnak meghatározásának az együttes rendelettel történő egységesítése érdekében a vizsgálati és záradékolási díj mértékével a telekalakítási eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke ingatlanonként 12.000 Ft-ra csökken.

Annak érdekében, hogy az ügyfél csak a valós költségeket fizesse meg az eljárási díjakban, a fizetendő díjak sávosan lettek meghatározva:

  • 2-5 érintett ingatlan esetében a továbbiakban az alapdíj, azaz 12.000 Ft/ingatlan kerül megfizetésre.
  • 6-15 érintett ingatlan esetében 60.000 Ft + 10.000 Ft/ingatlan,
  • 16-25 érintett ingatlanok esetében 160.000 Ft + 1.000 Ft/ingatlan,
  • 25 fölötti érintett ingatlanok esetében a 170.000 Ft + 500 Ft/ingatlan összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

A módosítás szerinti díj, a jelenlegi díjhoz viszonyított csökkenését a következő ábra szemlélteti.

dij

A kis területen gazdálkodók elaprózódott és széttagolt földrészeinek összevonását, az együttesen művelhető családi birtokok kialakítását elősegítendő, a termőföldek 50 hektárig történő birtok összevonási célú telekcsoport újraosztása és telkek egyesítése esetén az érintett ingatlanként a kialakuló földrészletek száma alapján kerül meghatározásra a telekalakítási díj. Ez jelentősen könnyíti az önkéntes földcserékkel összevonhatóvá váló kis területű keskeny földrészletből álló táblák egyesítését, amelyért jelenleg aránytalanul nagy telekalakítási díjat kell fizetni.

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF