A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Az EU PCC ülése Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 07.
Magyarország uniós elnökségéhez kapcsolódóan a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Fõosztálya a földügyi intézményhálózat nevében 2010 decemberében Brüsszelben a belga kollégáktól átvette az Európai Unió Állandó Kataszteri Bizottságának (PCC - Permanent Committee on Cadastre) elnökségét és az ezzel járó feladatokat Magyarország 2011 elsõ félévi uniós elnökségéhez kapcsolódóan. A párbeszéd és eszmecsere legjelentõsebb fórumára, a magyar elnökség által Budapesten megrendezett konferenciára és közgyûlésre 2011. június 9-10-én került sor. A tagországok kataszteri rendszereinek rendszeres találkozójának célja a kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és a mintaértékû gyakorlati megoldások bemutatása, a térbeli információk és PSI széleskörû határokon átnyúló felhasználásának elõsegítése, az EU intézményekkel való kapcsolat erõsítése, az egységes kataszteri törekvések kialakítása és érvényesítése az EU-ban.
A program összeállításánál a magyar elnökség igyekezett olyan témakörökre helyezni a hangsúlyt, amelyeket minden résztvevõ ország fontosnak és idõszerûnek tart.

Ezek a témák a következõk voltak:

Az európai helyzet a kataszter és ingatlan-nyilvántartás területén

  • A közszektor modernizálása, az e-kormányzás kialakítása és a kataszteri rendszerek; 
  • Európai helyzetkép: európai integráció, az állami kiadások csökkentése, demográfiai változások, strukturális és gazdasági változások, az állampolgárok/felhasználók megnövekedett igényei, technológiai fejlõdés, esélyegyenlõség követelése, országspecifikus problémák;  
  • a gazdasági válság hatásai a kataszteri szervezetekre, lehetséges megoldások;
  • növekvõ igény a környezetvédelemben az ingatlaninformáció, illetve az integrált pénzügyi és jelzálogpiac iránt;
  • a legnagyobb adatfelhasználói csoportot egész Európában azok alkotják, akik ingatlanügyeket bonyolítanak (pénzintézetek, jegyzõk, jogászok, ingatlanbrókerek és biztosítótársaságok). Nekik egyre nagyobb szükségük van a határokon átnyúló, integrált szolgáltatásokat biztosító, könnyen elérhetõ információra;
  • az erõsödõ globalizáció a föld- és ingatlanpiacokra is hatással van, különösen, hogy az információtechnológia és a világhálós szolgáltatások egyre könnyebb elérést biztosítanak a nemzeti információs szolgáltatásokhoz is;
  • a monopolhelyzetben lévõ állami intézményeknek konkurensei támadtak a magánszférában, elsõsorban a számítástechnika, az informatika gyors fejlõdése következtében. Az állami intézmények javították az adatok és szolgáltatások minõségét, bevezették a marketinget, piacképes árakat kalkuláltak, így megbirkóztak a kihívásokkal. Az EU-ban a kataszter és ingatlan-nyilvántartás terén az a legfontosabb, hogy kielégítsék a jogállamiság, a mûködõ földpiac és a felhasználók által támasztott igényeket.

Képek az ülésrõl:

terem1   terem2

k1k2

Az EuroGeographics javaslata a szorosabb együttmûködésre

A PCC tagországok képviselõi a korábban szétküldött javaslat szövegének tanulmányozása után megtárgyalták az EuroGeographics által javasolt szorosabb együttmûködés lehetséges formáit és módjait. E kérdésben döntés nem született, arra valószínûleg majd a Lengyelországban fél év múlva tartandó értekezleten kerül sor.

Az elnökség átadása Lengyelországnak

Magyarország a budapesti tanácskozás keretében ünnepélyesen átadta a PCC soros elnöki tisztét Lengyelország képviselõinek. Részletesen méltatták a két ország között a történelem során kialakult mély baráti és kölcsönösen segítõ kapcsolatot. Az elnökséget Horváth Gábor István, a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Fõosztályának vezetõje adta át Jolanta Orlinska asszonynak, a lengyel Földügyi Szolgálat vezetõjének.
 
handover

A tanácskozáson mintegy 60 résztvevõ volt jelen 20 országból. Ez volt az elsõ alkalom, hogy PCC tanácskozáson megfigyelõként Kazahsztán delegációja is megjelent. A vendégeknek lehetõségük nyílt a Parlament megtekintésére is.
 
parl

 Az elõadások angol nyelven elérhetõk a szakmai program kiválasztott elõadására kattintva.
 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF