A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Földmérõ emlékhely Selmecen PDF Nyomtatás E-mail
2011. május 10.
Volt GEO-s diákok egy csoportja - saját elnevezés szerint „Kemény mag" - a selmecbányai diákhagyományok lelkes hívei és támogatói 1997 óta minden évben ellátogatnak az õsi Alma Materhez, hogy tisztelegjenek a régi selmecbányai Akadémia ennyi évtizednyi távolságból is misztikus, sugárzó szellemisége elõtt. Úgy tartják és gondolják, hogy jó együtt sétálgatni, beszélgetni és egy kicsit lelkileg feltöltõdni a régi falak között.

Készítettek már saját daloskönyvet a csapat tagjainak kedvenc nótáiból, korsókat a találkozók emlékére, megemlékeztek neves évfordulókról, születésnapokról. A baráti társaság tavaly egy újabb komoly döntést hozott. Mivel a társaság két tagja (Hornacsek István alias Naszluhác és Prepok László alias Lombrágó) is az égi sörmezõkrõl nyújtja korsósát felénk, úgy határoztak, EMLÉKHELYET LÉTESÍTENEK abból a célból, hogy a szeretett városban legyen egy olyan pont, ahol mindig együtt lehetnek mind, a még élõ és a már eltávozott cimborák. Az emlékhely a selmecbányai úri temetõben, a 2010-ben megváltott sírhelyen került kialakításra.

2011. május 6-án délután ezen a helyen egy mészkõbõl faragott emlékkövet állítottak fel. Az emlékkõ az elsõ szintezési hálózat fõalappontjainak kicsinyített mása, melyre a földmérõ, a bányász és az erdész szakok jelvényei kerültek bevésésre. A földmérõ címer alatt beépített magassági jegy a szakmaiságot hivatott szimbolizálni. Az emlékkõ alatt egy fém hengerben a felállítás napján megjelent székesfehérvári, selmecbányai, illetve néhány országos napilapot, a Geodézia és Kartográfia folyóirat egy példányát, valamint pénzérméket helyezték el. A fém henger felett az a márványtábla van, amelyre a két elhunyt társ nevét vésték fel. Ugyancsak elhelyezésre került a már említett daloskönyv és egy, az elsõ selmeci (1997-es) kirándulásuk korsója, amit minden résztvevõ „aláírt". Az alapítók megállapodtak abban, hogy a már eltávozott, és a majdan eltávozó cimborák neveit haláluk után egy rézlemezre gravírozva az emlékkõ alatt elhelyezik. Szándékuk szerint az „EGYÜTT VAGYUNK" felirat örökké összeköti az alapítókat egymással és a selmecbányai múlttal, melynek szinte megmagyarázhatatlan ereje, vonzása hozza õket ide minden évben. Az alapításról készített alapító levelet a résztvevõk aláírásukkal hitelesítették.

ko

A „Kemény mag" túrák mindig nagyon jó hangulatúak, egymást sokat ugratják, azaz mindig vidámak, jól érzik magukat. Így volt ez az emlékkõ felállítása közben is, de az avatási ceremónia (rövid megemlékezõ beszéd, a Fõhajtás a túlvilágra dal eléneklés) alatt érezhetõ volt az a szavakba nehezen foglalható feszültség, bizsergetõ érzés, meghatódottság, hogy most valami olyan történt, ami talán örök, aminek komoly súlya van. Itt egy olyan valami született, ami méltó emléket állít a földmérõ társadalomnak, az elõdöknek és utódoknak egyaránt. Bízunk benne, hogy ez a hely „biztos pont" lesz mindannyiunk számára, az ide kiránduló földmérõk és más testvér szakok, egyesületek az eddig megkoszorúzott sírok mellett jövõre már ide is elhelyezik a megemlékezés virágait.

csop

Dr. Engler Péter
fõiskolai docens, dékánhelyettes, tanszékvezetõ
Nyugat-magyarországi Egyetem, Geoinformatikai Kar
Fotogrammetria és Távérzékelési Tanszék

                                         Geodetic and Cartographic Institute Bratislava:
                                                                 Banska Stiavnica

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF