A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
TakarNet szolgáltatások PDF Nyomtatás E-mail
2014. március 12.

A TakarNet rendszer itt felsorolt szolgáltatásait csak az engedéllyel rendelkező, regisztrált felhasználók vehetik igénybe. A TakarNet csatlakozás feltételeiről itt tájékozódhat.

A TakarNet szolgáltatásai fokozatosan bővülnek. A leggyakrabban igényelt körzeti földhivatali szolgáltatások elérése mellett lehetőség van a tulajdoni lap adatok változásainak figyelésére is. Az ország bármely pontjáról bármelyik földhivatal elérhető, vagyis pl. egy balatonfüredi ingatlan tulajdoni lapja akár Budapesten vagy Miskolcon is beszerezhetõ.
A szolgáltatások a következõk:

  • E-hiteles tulajdoni lap másolat
    kérése különböző keresési szempontok szerint, pl. helyrajzi-szám intervallum, ingatlan postai címe, postacím részlete alapján stb. Az e-hiteles, vagyis elektronikusan hitelesített tulajdoni lap másolat szolgáltatása 2008. május 19-én indult.   A lekérdezés eredményeképpen szolgáltatott tulajdoni lap pdf formátumú, megtekintéséhez egy pdf megjelenítő szoftverre (pl. Acrobat Reader) van  szükség. Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott E-hiteles tulajdoni lap másolat kétféle formában igényelhető a hálózaton keresztül, kérhetõ 

           - Szemle (csak az aktuális bejegyzéseket tartalmazó) vagy,
           - Teljes (a törölt bejegyzéseket is tartalmazó) tulajdoni lap másolat.

Az e-hiteles okirat olyan elektronikus okirat, amelyen szerepel a szolgáltató hitelesítõ záradéka (tanúsítvány) és a szolgáltató fokozott biztonságú elektronikus aláírásával hitelesíti és elhelyezi rajta idõbélyegzõjét. Az e-hiteles okirat bizonyító erejû, de nem minõsül közokiratnak. A szolgáltató a tanúsítványával és intézményi elektronikus aláírásával azt igazolja, hogy az e-hiteles okirat az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból származik, és tartalma az idõbélyegzõ által jelzett idõpontban megegyezett az ingatlan-nyilvántartási adatbázisban elektronikus formában rögzített hatályos adatokkal. Kinyomtatva, papír formátumban nem minõsül hiteles, bizonyító erejû dokumentumnak, csak elektronikus formában rendelkezik bizonyító erõvel.
További részletek...

A jogszabály-módosítások következtében 2010. január 1-tõl csak az e-hiteles tulajdoni lap felel meg az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. tv.-ben szabályozott fokozott biztonságú elektronikus okirat feltételeinek, így csak az e-hiteles tulajdoni lap másolat rendelkezik mindazzal az okirati bizonyító erõvel, amely megegyezik a teljes bizonyító erejû magánokiratokhoz kapcsolt joghatásokkal, valamint csak az e-hiteles tulajdoni lap másolat tekinthetõ az eljárási törvényekben szereplõ okirati bizonyítási eszközök virtuális megfelelõjének.
  • Térképmásolat kérése
    vagyis a körzeti földhivatalok digitális térképei - egy adott ingatlan és közvetlen környezete - hálózaton keresztül is megtekinthetõk. A szolgáltatás 2005. június elsejével elindult a fõváros térképeinek lekérdezési lehetõségével. Idõközben elkészültek az ország külterületeinek digitális térképei is, így 2006. április 3-án elindult a külterületekrõl történõ térképmásolat szolgáltatás is. Mivel 2007. végére a belterületek digitális térképei is elkészültek, így a térképmásolat szolgáltatás az ország teljes területére vonatkozóan elérhetõ. A lekérdezett térképmásolat szolgáltatása pdf formátumban történik.

  • E-hiteles földhasználati lap másolat
    kérése különbözõ keresési szempontok szerint pl. helyrajzi-szám, földhasználó adatai (csak az arra jogosult felhasználók számára). Az elektronikus fölhasználati lap másolat  szolgáltatás 2010. január 1-étõl vált lehetõvé. A lekérdezés eredményeképpen szolgáltatott elektronikusan hitelesített földhasználati lap másolat pdf formátumú, megtekintéséhez - egy pdf megjelenítõ szoftveren kívül (pl. Acrobat Reader) -  szükséges az ingyenesen elérhetõ e-Szignó program telepítése. Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott E-hiteles földhasználati lap másolat a következõ típusokban kérhetõ (bizonyos másolat típusok csak az arra jogosult felhasználók számára érhetõ el):

           - Teljes másolat (a fennálló és törölt bejegyezéseket is tartalmazza)
           - Teljes szemle másolat (csak a fennálló adatokat tartalmazza) 
           - Részleges másolat (adott földrészletre leválogatott fennálló és törölt bejegyzések)
           - Részleges szemle másolat (adott földrészletre leválogatott fennálló adatok)

  • Számlázási információ lekérdezése
    A rendszerben minden regisztrált felhasználó saját folyószámlával rendelkezik, így a felhasználó megnézheti saját számláját, követni tudja tranzakcióit, fizetési kötelezettségeit és számlaegyenlegét.
  • Ingatlan változás figyelés
    amelynek során a felhasználó értesítést kap e-mail-ben az általa figyelésre regisztrált ingatlanok adatainak megváltozásakor. Ilyen változások lehetnek például: széljegyzés, cím módosítás, szolgalom bejegyzés, tulajdonjog változás stb. A szolgáltatás 2005. szeptember 15-e óta üzemel, és minden TakarNet felhasználó számára elérhetõ. További részletek...

A TakarNet szolgáltatások jelenleg munkaidõben, vagyis hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00 óráig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig érhetők el garantáltan. Számos földhivatal - ahol ennek technikai akadálya nincs (pl. főváros, nagyobb városok) - munkaidőn túli időpontokban is elérhető. A tervek szerint a hálózati szolgáltatások várhatóan a közeljövőben 0-24 órában fognak üzemelni.

 
Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF