Advertisement
Advertisement
Nem bírósági feladat! PDF Nyomtatás E-mail
2005. szeptember 01.

Bosznia: bíróságok ne foglalkozzanak ingatlan-nyilvántartással

Utasítás helyzetelemzésre és megoldási terv készítésére: vizsgálat alatt a boszniai bíróságok régi és hátralékos ügyei

"Azt az elvet követve, hogy a bíróság ne foglalkozzon az ügyfelek nem-peres ügyeivel, és figyelembe véve, hogy sok országban egyes bírósági gyakorlatba tartozó ügyeket a közigazgatási vagy más szakigazgatási szervek sikeresen bonyolítanak le, hogy mentesítsék a bíróságokat a nem-bírósági tevékenységektõl, gondos feldolgozás és elemzés után a Munkacsoport úgy ítéli, hogy a bíróságoknak a továbbiakban nem kellene örökösödési eljárásokkal, illetve a nem-peres eljárások nagy részével foglalkozni.

Ez utóbbiak a következõk: munkaképesség elvesztésének vagy helyreállításának megállapítása,  mentálisan sérült személyek intézetben tartása, eltûnt/halott személyek felkutatása, halottá nyilvánítás, házassági engedélyek, személyazonossági iratok elkészítése és tárolása, személyazonossági iratok érvénytelenítése, az ingatlan-nyilvántartás és a különféle nyilvántartási és végrehajtási anyagok, melyek összességükben  vitathatatlanul a legnagyobb gondot jelentik a megoldatlan esetek sorában. Abban a szakaszban, amikor vita már nem áll fenn, ezeket az ügyeket sikeresen megoldhatják a közigazgatási szervek – pédául az állami végrehajtás (mint Svédországban), a csõdeljárás vagy felszámolás – keretében, és minden mást, ahol nem folynak ellenkezõ elõjelû eljárások."

Részlet a boszniai Bírósági és Végrehajtási Bizottság, valamint az Információs, Kommunikációs és Technológiai Bizottság (HJPC) által is jóváhagyott állásfoglalásból, amelynek lényege, hogy a közigazgatási funkciók kerüljenek ki a bíróságok hatáskörébõl. Ezt a dokumentumot 2005. szeptemberében a bíróságokhoz is eljuttatták. Az angol fordítás a GTZ német cég ingatlan-nyilvántartási projektje keretében készült 2005. októberében.

 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF