A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
FM Földügyi és Térinf. Főo.
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Földmérési ügyintézés PDF Nyomtatás E-mail
2006. május 30.

A földhivatalok földmérési osztályának alapfeladata az ingatlan-nyilvántartási térképet érintő változások előzetes és végleges vezetése.

  • Ügyfél megrendelésére meghatározott szolgáltató (földmérési) tevékenységet végez — például épület feltüntetése, telekalakítások stb.
  • Kiemelt hatósági feladata a földmérő vállalkozások által készített, az ingatlan-nyilvántartási térkép tartalmát érintő földmérési munkák vizsgálata és záradékolása.

Az ingatlan-nyilvántartási térkép
Térképmásolat, betekintés
Vázrajzok vizsgálata, záradékolása
Alappontok védelme

Az ingatlanok határvonalával, területével kapcsolatos hibák kivizsgálása
Sajátos célú földmérési munkák

Vázrajzok vizsgálata, záradékolása

Az ingatlan-nyilvántartási térkép tartalmát is érintő változás átvezetéséhez jogszabályban meghatározott változási vázrajz szükséges. A körzeti földhivatal a vázrajzot vizsgálja és záradékolja, valamint előzetesen átvezeti az ingatlan-nyilvántartási térképen.

A záradékolt és a hatóság által jóváhagyott vázrajzot a bejegyzéshez szükséges okirattal együtt kell benyújtani ingatlan-nyilvántartási átvezetésre, mellyel egyidejûleg a térképi átvezetés is megtörténik.
Vissza

Alappontok védelme

A földmérési jelek (alappontok) fontos gazdasági célokat szolgálnak. Az ingatlan tulajdonosának vagy használójának tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely az ingatlanán lévő földmérési jel megrongálódásához vagy megsemmisüléséhez vezethet. A földmérési jel bármilyen fokú megrongálódását, vagy megsemmisülését az ingatlan tulajdonosa vagy használója az illetékes megyei földhivatalnak köteles haladéktalanul bejelenteni.

Megrongálásuk esetén a helyreállítás, pusztulás esetén a pótlás költségei a tulajdonost terhelik. Az alappontok megjelölésére szolgáló földmérési jel az illetékes megyei földhivatal engedélyével helyezhető át és szüntethető meg.
Vissza

Az ingatlanok határvonalával, területével kapcsolatos hibák kivizsgálása

Felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba esetén az illetékes körzeti földhivatal az alaptérképet, illetve a hozzátartozó területi adatokat bármikor, hivatalból is kijavíthatja.  A hatályos térképi ábrázolás és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés felmérési, térképezési, illetve területszámítási hiba jogcímén földhivatali hatáskörben akkor változtatható meg, ha a hiba bizonyíthatóan a felmérés, illetve a változásvezetés során elkövetett mulasztásból vagy tévedésből származik.

A felmérési, térképezési, területszámítási hiba kijavítása nem érinti és nem változtatja meg a természetbeni határvonalat és a birtoklási viszonyokat. A hiba kijavításához nincs szükség előzetes hatósági (bírósági) határozatra (ítéletre) vagy engedélyre. Ez indulhat kérelemre, illetve történhet hivatalból.
Vissza

Sajátos célú földmérési munkák

Szabad kapacitás függvényében a földhivatalok végeznek földmérési munkát megrendelés alapján (megosztás, épületfeltüntetés, telekhatár kitûzés, házhelyosztás, kisajátítási és megvalósulási térképek készítése stb.). Egyéb szolgáltatásaik pl. a szkennelés, plottolás A0 méretig stb.

 
Advertisement
Advertisement

Társoldalak

Kormányportál
FM
BFKH FTFF (FÖMI)
NKP Nonprofit Kft
MePAR
GNSSNET

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2017 FM FF