A földügyi szakigazgatás hivatalos honlapja
 
english
Akadálymentesített változat
Advertisement

Főmenü

Címlap
Küldetés és jövőkép
TakarNet tájékoztató
Földhivatal Online
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Energetikai tanúsítvány nélkül... PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 29.

Tanúsítvány nélkül is bejegyzik az adásvételt, vagyis az épületek energetikai tanúsításának hiánya jelenleg nem lehet akadálya a tulajdonosváltás földhivatali bejegyzésének - nyomatékosította lapunk számára Borsay Tamás, Budapest Fõváros Kormányhivatalának Földhivatala vezetõje. A vonatkozó rendelet valóban szól a mentességekrõl és azokról az esetekrõl, amikor a tanúsítást energiafogyasztási számlák és tervrajzok alapján, esetleg becsléssel végzik el. Eszerint a tanúsítvány elkészítésérõl a tulajdonos gondoskodik, és azt legkésõbb a szerzõdéskötésig a vevõnek átadja. Az anyagot és a kapcsolódó dokumentációt tíz évig a tanúsító is megõrzi. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény tételesen felsorolja, mit kell tartalmaznia egy adásvételi szerzõdésnek a bejegyzéshez. Mivel az energiatanúsítvány nem szerepel a listán, a hivatal nem ellenõrizheti és nem követelheti meg azt. Bizonyos szakmai állásfoglalások kapcsán Borsay Tamás leszögezte: ez nem a földhivatal „álláspontja”, hanem jogszabályi elõírás. Megfogalmazása szerint annak persze nincs akadálya, hogy az adásvételi szerzõdés mellékleteként az energiatanúsítványt is csatolják a földhivatali beadványhoz.

Annak kapcsán, hogy az adásvételkor elvben kötelezõ energiatanúsítványok elkészítése komoly ellentmondásokkal terhelt, a hivatalvezetõ úgy vélte: szankciókkal bizonyára több dokumentum jönne létre ténylegesen is. Szintén értelemszerû megoldást jelenthet, ha az energiatanúsítvány is felkerülne a bejegyzéshez kötelezõen benyújtandó dokumentumok sorába. Ám a hivatal jogalkalmazóként e kérdésben nem kíván véleményt formálni, javaslatot tenni.
Ha azonban egy törvénymódosítás nyomán ez mégiscsak kötelezõvé válna, a hatóság akkor is csak az okirat rendelkezésre állását, vagy annak hiányát vizsgálhatná - szögezte le. A minõsítések szakmai korrektségét akkor sem lehetne a földhivatalokra bízni - tette hozzá.
Büki Gergely akadémikus szakmai szempontból tartja vitathatónak az energiatanúsítványok jelenlegi rendszerét. Úgy véli, e helyett komplex rendszerek auditálására lenne szükség.

Megjelent a Népszabadság 2012. június 22-i számában

 
< Előző   Következő >

Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Társoldalak

Kormányportál
Miniszterelnökség
Agrárminisztérium
Nemzeti Földügyi Központ
Lechner Tudásközpont
MePAR
GNSSNET
Nemzeti INSPIRE Geoportál
HM hatósági térképészet

Ki van itt?

Jelenleg 18 vendég online

Advertisement


   
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK
   
© 2007-2019 AM FTF