Advertisement
Advertisement
Aktuális
A szakértő szemével
Megelõzhetõk az ingatlancsalások... PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 05.

Korábban a rendõrség külön csoportot hozott létre az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések felderítésére. Bár az utóbbi idõben a lakásmaffia aktivitása jelentõsen visszaesett, a médiában újabb tudósításokkal találkozhattunk. A cikk szerzõje, Budapest Fõváros Kormányhivatalának Földhivatala hivatalvezetõje áttekinti a csalók legismertebb módszereit, és tanácsokat is ad az ilyen jellegû visszaélések elkerülésére. Számos, hétközni eszköz áll rendelkezésre az ingatlancsalások megelõzésére. Talán a csiga van a legnagyobb biztonságban, hiszen házát mindig magával viszi. Ha ingatlanunkban mi is folyamatosan, életvitelszerûen, ráadásul családban élünk, csekély az esélye, hogy azt valaki tudtunk nélkül eladja. Ha azonban felügyeletünk nem rendszeres (tartósan külföldön dolgozunk, más településen van nyaralónk, telkünk, termõföldünk, vagy ingatlanunkat bérbe adjuk), könnyebben kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe, de erre is van megoldás. Az írás a Magyar Nemzet 2012. június 1-i számában jelent meg.

Hétköznapi eszközeink
az ingatlancsalások megelõzésére

Borsay Tamás
Budapest Fõváros Kormányhivatala Földhivatalának vezetõje

Korábban a rendõrség külön csoportot hozott létre az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések felderítésére. Bár az utóbbi idõben a lakásmaffia aktivitása jelentõsen visszaesett, a médiában újabb tudósításokkal találkozhattunk. Tekintsük át a csalók legismertebb módszereit!

A tulajdonos valós okmányokkal, valamint hiteles tulajdonilap-másolattal igazolja magát, és rövid idõn belül többször is eladja ingatlanát. Ezt követõen a pénzzel igyekszik eltûnni a felelõsségre vonás elõl. Más esetben a csaló kiválaszt egy lakatlan ingatlant (többnyire telket), vagy kibérel egy házat, lakást - melyen névtábláját is elhelyezi -, és sajátjaként kezdi árulni. Ehhez a tényleges tulajdonos adatait a bérleti szerzõdésbõl vagy a tulajdoni lapból kimásolva, személyazonosító okmányokat kreál, vagy azonosító okmányai valódiak ugyan, de a tulajdoni lap-másolatot meghamisítja, önmagát tulajdonosként feltüntetve.

A szellemileg, fizikailag leépült tulajdonosok kárára történt visszaélésekrõl is olvashattunk. A csaló tartási szerzõdésre beszélte rá a károsultat, de adásvételi szerzõdést íratott vele alá, jelentõsen az ingatlan értékén alul. Máskor a bûnözõk fenyegetéssel, bántalmazással bírták rá a sértettet ingatlana elcserélésére, ám a valóságban lepusztult, szinte értéktelen csereingatlanba költöztették.  Elõfordult, hogy leitatott vagy elkábított tulajdonost vettek rá lakása eladására, és a szerzõdésben elismertették a soha ki nem fizetett vételár átvételét. Megrendítõ tudósítás volt az is, amikor az adósságcsapdából menekülõ tulajdonosnak a csaló hitelt ígért, ám a valóságban kölcsönszerzõdés helyett adásvételi szerzõdést íratott vele alá.

A visszaélések felében a tulajdonos megtévesztésével, 38 százalékában a tényleges tulajdonos tudta nélkül, míg 12 százalékában erõszakot, fenyegetést alkalmazva követték el a bûncselekményeket, amelyek egyenes következménye volt az ingatlan tulajdonjogának elvesztése.

Annak elkerülésére, hogy végsõ soron magunk is áldozattá váljunk, jogi lépéseket is tehetünk, de szerencsére más lehetõségeink is vannak. A jogi eszközök alkalmazására fõként a baj bekövetkeztét követõen nyílik lehetõségünk. Ez egy költségesebb (fellebbezési díjak, ügyvéd és bírósági eljárás költsége), hosszadalmasabb (pereskedés) és feltétlenül idegõrlõbb eljárás. A megelõzés némi odafigyelést igényel, de rövidtávon, olcsóbban, és ezért kevésbé kimerítõen érhetünk célt vele. Mindössze három dolgot kell megfogadnunk: alkalmazzuk az iskolában tanultakat és korunk vívmányait, használjuk a lakcímünket, és legyünk körültekintõek!

A tapasztalatok szerint a károsultak nem azért lettek áldozatok, mert iskolázatlanok voltak és nem tudtak olvasni, hanem mert nem is vették a fáradságot, hogy aláírásuk elõtt átnézzék az eléjük rakott szerzõdést. Mindig szánjunk kellõ idõt és figyelmet az iratok átolvasására!

Talán a csiga van a legnagyobb biztonságban, hiszen házát mindig magával viszi. Ha ingatlanunkban mi is folyamatosan, életvitelszerûen, ráadásul családban élünk, csekély az esélye, hogy azt valaki tudtunk nélkül eladja. Ha azonban felügyeletünk nem rendszeres (tartósan külföldön dolgozunk, más településen van nyaralónk, telkünk, termõföldünk, vagy ingatlanunkat bérbe adjuk), könnyebben kerülhetünk kiszolgáltatott helyzetbe. Ma már egyre többen kérjük bankunktól, hogy a számlánkon történõ pénzmozgásról SMS-ben küldjön értesítést. Talán kevesen tudják, de ezt a lehetõséget a földhivatal - az ingatlan helyrajzi számának vagy címének ismeretében - SMS-ben és e-mailben ugyancsak biztosítja. A szolgáltatási szerzõdést bármelyik földhivatalban megköthetjük, nem kell a területileg illetékes hivatalhoz utaznunk. A korlátlan számú SMS értesítésért 3622 forintot, e-mail küldéséért 3302 forintot, a kettõért együtt 5400 forintot kell fizetnünk egy évre. A szolgáltatással fokozható a biztonság, hiszen ingatlanaink tulajdoni lapján történõ széljegyzésrõl, változásokról 24 órán belül, teljesen automatikusan értesülünk. Ezt követõen eldönthetjük, hogy a módosítás tudtunkkal, vagy tudtunk nélkül történt. Utóbbi esetben még idejében tegyük meg a földhivatalban a szükséges ellenlépéseket!

Elõfordult, hogy a csaló hamisított tulajdonilap-másolattal próbálta igazolni tulajdonjogát. Nem árt tudnunk, hogy 2002-óta biztonsági elemekkel (átpántoló címke és hologramos, sorszámozott pecsétcímke) ellátott, speciális biztonsági papíron történik a tulajdonilap-másolat kiadása. Ennek hitelességét, tartalmának valódiságát magunk is ellenõrizhetjük! A Földhivatal Online  szolgáltatás keretében, ugyancsak csekély mértékû díjfizetés ellenében, a hét minden napján, a nap 24 órájában, valamennyiünk számára Interneten keresztül elérhetõk minden magyarországi ingatlan tulajdoni lapjának hiteles adatai. Ehhez csak egy egyszerû elõzetes ügyfélkapus regisztráció szükséges. A kormányablakokban ez is könnyen intézhetõ.

Az ingatlan-nyilvántartás a tulajdonos nevén és lakcímadatain túl, tartalmazza személyi azonosítóját is. A tulajdoni lapot bárki megtekintheti, így megtudhatja ki az ingatlan tulajdonosa. A személyi azonosítót azonban a tulajdoni lapon, a kiadott másolatokon feltüntetni nem szabad, viszont az adásvételi szerzõdésekben közölni kell. Ez utóbbi okiratok nem nyilvánosak. Személyi azonosítónkat óvjuk az illetéktelen hozzáféréstõl!

Ingatlan adásvételkor a költségeket a vevõ fizeti, így többnyire a jogi képviselõt is õ választja. Az ügyvédi kamara honlapján az irodát (ügyvéd neve, székhelye) ellenõrizhetjük. Nagy értékû ingatlanok esetében ma már gyakori eset, hogy szerzõdéskötéshez az eladó is jogi képviselõt fogad érdekei megóvására. Az eladó által felmutatott tulajdonilap-másolatot csak tájékozódásra fogadjuk el, és a szerzõdés aláírásakor minden esetben ragaszkodjunk az aktuális állapotnak számítógépes hálózaton történõ azonnali lekérdezéséhez! Ezt az ellenõrzést megfelelõ ügyvédi irodákban kérésünk nélkül teszik meg.

Semmiképpen ne bízzuk a szerzõdés beadását az eladóra, mindenképpen magunk, vagy jogi képviselõnk járjon el! Hiszen a beadványt a földhivatal érkezteti, és iktatószámát már a benyújtás napján feltünteti a tulajdoni lapon (széljegyzés). Ez nem a nap végén, hanem folyamatosan történik. A többszöri eladásból adódó kellemetlenségeket ezzel elkerülhetjük, mivel tulajdonjogi igényünk néhány órán belül bekerülhet az ingatlan-nyilvántartásba.

Az eljárás megindításáról a földhivatal 8 napon belül értesítést küld az eladónak, mégpedig a tulajdoni lapon felvezetett címére. A valóságban ez már másnap megtörténik. Címünket, címváltozásunkat ezért pontosan és haladéktalanul adjuk meg a hivatalnak! Vigyázzunk arra, hogy olyan címet közöljünk, ahol a hivatalos iratok valóban utolérnek bennünket. Probléma esetén, így még az ügy érdemi elbírálása elõtt észrevétellel élhetünk.
Születésünkkor még nem rendelkezünk ingatlannal. Hogy saját hajlékunk legyen, egy életen át kell keményen dolgoznunk. Bár többször hallhattuk az áldozat szavait: „Földönfutó lettem. De amúgy sem tehettem volna semmit. Becsaptak.”, most már látjuk, hogy vannak eszközeink a csalások ellen. Ne sajnáljunk idõt és fáradságot, tájékozódjunk, és nyugodt alvást követõen gondtalanul ébredhetünk.

 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement

Változásfigyelés

Ki van itt?

Jelenleg 17 vendég online
Advertisement
Felhasználási feltételekImpresszumKapcsolatÜgyfélszolgálatMobil verzióTechnikai információkGYIK

© 2007-2019 AM FTF